Vinkkejä ja infoa

Kuntoutuksen aikainen ohjelma (Kela-kuntoutus, muut kuntoutusjaksot)

Kaikki kuntoutujat saavat saapuessaan aikataulutetun päiväohjelman kylpylän vastaanotosta. Ohjelmia ei ole aikataulutuksellisista syistä mahdollista saada kotiin etukäteen.

Apuvälineet

Kuntoutujan tulee ottaa mukaansa kuntoutusjakson aikana tarvitsemansa omat henkilökohtaiset apuvälineet ja tarvikkeet.

Vaatetus ja muut varusteet

Kuntoutuskeskuksesta saa lainata kävelysauvoja, polkupyöriä, suksia, lumikenkiä sekä frisbeekiekkoja ja muita pelivälineitä. Joidenkin välineiden kuten polkupyörien lainauksesta peritään pieni vuokra.

Kuntoutusjakson vaatevalinnassa on tärkeää huomioida, että pukeutuminen mahdollistaa vaivattoman liikkumisen ja osallistumisen sekä sisä- että ulkotiloissa tapahtuvaan kuntoutustoimintaan.

Kylpylöiden illallisella ei ole erityistä pukukoodia, mutta halutessaan mukaan voi varata myös tavalliset siistit arkivaatteet illallisruokailua varten.

Mukaan tulisi ottaa:

 • Ulkoliikuntavarusteet (huomioitava on erilaiset sääolosuhteet, esim. sadevarusteet)
 • Sisäliikunta-asusteet, jalkineet ja hikipyyhe
 • Mukavat sisäjalkineet (luennoille, ruokailuun)
 • Kylpytossut tms. sauna- ja allasosastolle siirtymisiä varten
 • Vesipullo
 • Uima-asu
 • Muistiinpanovälineet
 • Henkilökohtaiset tarvikkeet
 • Kaulakukkaro/vyölaukku tms. avainkortin, hoito-ohjelman ym. kuljetukseen
 • Käytössä olevat lääkkeet ja reseptit
 • Kela-kortti
 • Lääkärinlausunnot, röntgenkuvat ja -lausunnot ja muut tutkimustulokset, jotka liittyvät nykyiseen terveydentilaan (joita ei ole liitetty kuntoutushakemukseen)

Huonevarustukseen kuuluu kylpytakki ja -pyyhe. Kaikissa huoneissa ei ole hiustenkuivaajaa, joten myös oman voi ottaa oman mukaan. Kuntoutusasiakkaiden käytössä on pyykinpesukone ja kuivauskaappi. Kylpylän vastaanotosta voi tarvittaessa ostaa pesuainetta.

Hotellihuoneiden varustus

Hotellihuoneiden varustustaso eri huonetyypeissä löytyvät kylpylöiden omilta sivuilta:

Ruissalon Kylpylä - majoitus »

Naantalin Kylpylä - majoitus »

Kuntoutuksen sisältö, kuntoutuksen valinta ja kuntoutuksen ajankohta

Kuntoutuskeskuksen asiantuntijoilta voi kysyä omaan tilanteeseen sopivaa kuntoutusmuotoa, kuntoutuskurssia ja kuntoutuksen aikataulua. Kuntoutusjaksoja voidaan räätälöidä myös yksilöllisesti kuntoutujan tarpeiden mukaisesti, mikäli sopivaa valmiskurssia ei ole saatavilla. Yhteystieto-otsakkeen alla ovat puhelinnumerot, joista asiantuntijat tavoittaa.

Kuntoutus Ruissalon Kylpylässä ja Naantalin Kylpylässä

Pääsääntöisesti kummassakin Kuntoutuskeskuksen toimipaikassa on saatavilla samat palvelut. Joitakin Kelan kursseja tai muiden tahojen kuntoutusjaksoja tuotetaan vaihtoehtoisesti jommassa kummassa paikassa tai toisaalta kummassakin kylpylässä, mutta eri ajanjaksoina. Lisäksi jotkut yksittäiset palvelutuotteet kuten erilaiset työhyvinvointipäiväteemat vaihtelevat toimipisteittäin. Palvelukuvauksissa ja hinnastoissa on kerrottu palvelun tuottamispaikka. Viime kädessä Kuntoutuskeskuksen Asiakastoimisto auttaa valitsemaan oikean toimipisteen.

Lemmikit mukana kuntoutuksessa

Ruissalon sekä Naantalin kylpylässä on erillisiä huoneita, joihin on mahdollista ottaa mukaan lemmikki. Näistä huoneista kannattaa kysyä ja tehdä varaus hyvissä ajoin ennen oman kuntoutusjakson alkamista. Lemmikkihuoneista veloitetaan huonehinnan lisäksi erillinen siivousraha per viikko.

Kuntoutusjakson saapumisaika, poissaolot ja peruutukset

Kylpylöiden vastaanotossa on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden. Mahdollisesta myöhäisestä tai yöaikaan tapahtuvasta saapumisesta on hyvä ilmoittaa etukäteen.

Kelan kustantamassa kuntoutuksessa on läsnäolopakko suunnitellun ohjelman osalta. Poissaoloista on sovittava erikseen ottamalla yhteyttä Kuntoutuskeskuksen Kelan kurssisihteeriin sekä Kelaan.

Kuntoutusjaksoon kuuluvan päiväohjelman päätyttyä Kuntoutuskeskuksesta on mahdollista poistua viettämään omaa vapaa-aikaa.

Mikäli Kelan kuntoutuksessa oleva joutuu olemaan jaksolta päivän poissa vai jaksolta myöhästyy, on asiasta otettava aina yhteyttä Kuntoutuskeskuksen asiantuntijoihin.

Jos Kelan kuntoutuja joutuu perumaan koko osallistumisen, on hänen otettava heti yhteyttä Kuntoutuskeskuksen asiantuntijoihin ja ilmoitettava asiasta myös Kelaan.

Muiden kuin Kelan maksamien kuntoutusten osalta poissaolot ja muut osallistumiseen liittyvä asiat hyvä tarkastaa maksusitoumuksen antajalta.

Majoittuminen

Kuntoutusjakson toteuttamismuoto päätetään aina ennen kuntoutusjakson alkua. Pääsääntöisesti kaikki kuntoutusjaksot sisältävät majoittumisen Ruissalon tai Naantalin kylpylän tiloissa. Mikäli asiakas haluaa kesken jakson siirtyä avokuntoutukseen eli käydä kuntoutusohjelmassa kotoa käsin, on se mahdollista vain perustellusta syystä. Tällaiset poikkeustapaukset tulee kuntoutujan aina selvittää itse kuntoutuksen maksajatahon kanssa.

Osallistumistodistukset (Kela)

Kuntoutujat saavat kunkin kuntoutusjakson päättyessä osallistumistodistuksen. Todistuksesta käyvät ilmi osallistumisaika ja kuntoutusmuoto. Todistus toimitetaan Kelaan kuntoutusrahan ja matkakorvauksen maksamista varten.

Tavaroiden säilytys

Hotellin vastaanotosta saa avaimen matkatavarahuoneeseen, jossa voi säilyttää omia matkatavaroita ennen huoneen saantia tai huoneen luovutuksen jälkeen.

Omakustanteiset hoidot ja lisämajoitukset Kelan kuntoutuksessa tai muissa maksusitoumusperusteisissa jaksoissa.

Kuntoutusjaksolla olevat kuntoutujat majoittuvat samassa 2 hengen huoneessa koko jakson ajan. Mikäli kuntoutuja haluaa majoittua yhden hengen huoneeseen, veloitetaan tästä erillinen omakustanteinen lisämaksu.

Mikäli majoitusta haluaa jatkaa omakustanteisesti kuntoutusjakson jälkeen, huoneesta velotaan hinnaston mukainen maksu. Omaispaketeista ja lasten majoittumisesta kuntoutusjakson yhteyteen on hyvä tiedustella puhelimitse suoraan Kuntoutuskeskuksen Asiakastoimistosta.

Kuntoutusjakson aikana on mahdollista ostaa omakustanteisesti lisäpalveluja aikataulujen suomin mahdollisuuksin. Hoidoista veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Lisähoidot, huonevarauksiin liittyvät lisävaraukset ym. kuntoutusjakson hintaan sisältymättömät palvelut on hyvä varata mahdollisimman ajoissa.

Omaispaketit

Kolmansien tahojen kustantamat erilaiset kuntoutuskurssit (esim. Kela, Valtionkonttori) ovat suljettuja ryhmiä, joihin eivät voi osallistua muut kuin kyseiseen kuntoutukseen maksupäätöksen saaneet henkilöt. Tarvittaessa omainen voi majoittua itse maksavana hotelliasiakkaana samaan huoneeseen kuntoutujan kanssa.

Huom. Joihinkin Kelan kuntoutusmuotoihin kuuluu omaisen tai läheisen osallistuminen joihinkin kurssipäiviin. Tarkemmat tiedot löytyvät kurssikohtaisista esitteistä.

Erikoistoiveet ja omat rajoitteet

Omista allergioista, rajoitteista ja toiveista mm. sänkyjen, huoneen, ruokailun tms. kohdalla on hyvä ottaa yhteyttä Kelan kurssisihteeriin hyvissä ajoin ennen kuntoutusjakson alkamista. Pääsääntöisesti Kuntoutuskeskus Ruissalo pyrkii aina toteuttamaan asiakkaiden toiveet.

Myös muiden kuin Kelan kuntoutuksessa olevien tulisi huolehtia siitä, että omat allergiat ilmoitetaan ajoissa kuntoutuksen yhteyshenkilölle.

Vapaa-aika

Kuntoutusviikon vapaa-ajanohjelma jaetaan kuntoutujille jakson alussa. Lisäksi Kuntoutuskeskuksesta saa lainata kävelysauvoja, polkupyöriä, suksia, lumikenkiä sekä frisbeekiekkoja ja muita pelivälineitä. Joidenkin välineiden kuten polkupyörien lainauksesta peritään pieni vuokra.

Kuntoutuskeskuksesta voi virallisen päiväohjelman jälkeen poistua viettämään omaa vapaata aikaa.

Kelan kuntoutuslausunnot

Kuntoutuskeskus lähettää kuntoutusselosteen maksajataholle eli Kelaan kun kaikki asiakkaan kuntoutusjaksot ovat toteutuneet. Lisäksi kuntoutujalle itselleen lähetetään 2 kpl kuntoutusselosteita, jotta kuntoutuja voi itse toimittaa toisen kappaleen omalle hoitotaholleen.

Kuntoutusosaston yhteystiedot

 • Kuntoutusosaston, sotaveteraanien ja -invalidien palveluiden tiedustelut ja varaukset
  Osastonhoitaja Leila Parkkinen-Nikkilä
  02 445 4143
  leila.parkkinen-nikkila@ruissalo.fi
 • Kuntoutusosaston kanslia
  Potilas- ja asiakasyhteydenotot
  02 445 4101